top of page

Hranirea si vitaminizarea Canarilor Malinois Waterslager

 

​

Semintele

​

Canarii sunt pasari granivore, asa ca hrana de baza o constiutuie amestecul de semintele. Glantul este tipul de samanta care primeaza in cresterea canarului Malinois Waterslager, insa si celelate seminte, adica rapita, canepa, inul, ovazul decorticat, nigerul, etc au rolul lor bine determinat in cresterea acestora, aici ma refer la faptul ca, functie de etapa sau perioada de crestere, concentratia acestor seminte difera. Spre exemplu in perioada de reproducere, concentratia de glant, ovaz decorticat, niger sau canepa este mai mare, in schimb ce rapita sau inul le gasim in cantitati mai mici, in perioada de schimbare a penajului (naparlirea), creste concentratia de seminte oleaginoase (rapita, in ,canepa), iar in perioada de repaus, sunt alte concentratii de seminte in amestec. 

Aceste concentratii, difera de la crescator la crescator, fiecare incercand sa-si "personalizeze" reteta. In ceea ce ma priveste, nu pot sa ma pronunt in a sugera amestecuri cu anumite  concentratii de seminte, deoarece eu nu am "aplicat" metoda amestecului propriu (exceptie doar in perioada scolii de cantec, unde "jonglez" un pic cu rapita, nigerul si canepa).Eu, am lasat "specialistii" in domeniu (ma refer aici la producatorii de mancare pentru pasari) sa "hotarasca" concentratia de seminte din amestec, functie, bineinteles de perioada de crestere.

Si aici, in zona producatorilor de hrana pentru pasari (care, apropos, sunt foarte multi), am gasit nenumarate dezbateri si pareri intre crescatori, cu privire la calitatea semintelor folosite in amestec, metoda de preparare a amestecurilor, continutul amestecurilor, etc. Am avut ceva dificultati in a ma decide pe "mana" carui producator sa merg. La baza analizei mele au stat urmatoarele criterii:

1. Calitatea semintelor - mai ales pentru canarul de cantec, calitatea semintelor este esentiala, aici ma refer la seminte curate, fara praf si impuritati

2. Diversitatea tipurilor de amestec (functie de perioada de crestere) - este mult mai simplu si mai economic ca producatorul sa ofere gama de amestecuri, cu care tu, ca si crescator sa poti "jongla" functie de perioada de crestere. 

3. Usurinta in a gasi produsul pe piata  - nu este recomandat sa administram  seminte de la diferiti producatori. Odata obisnuite pe un tip de seminte, pasarile vor "resimti" aceasta schimbare, iar de cele mai multe ori, vor simti-o in sens negativ. Daca totusi vrem sa facem schimbarea, acesta trebuie facuta treptat, prin combinarea celor doua tipuri de amestecuri. (in prima saptama 75% amestec vechi cu 25% amestec nou, in a doua saptamana 50% amestec vechi cu 50% amestec nou, in a treia saptamana 25% amestec vechi cu 75% amestec nou, iar incepand cu a patra saptamana se poate administra numai noul amestec).

​

Pelecand de la aceste criterii, eu am ales brand-ul Versele Laga. Este un producator belgian, care are o gama larga si variata de produse, pentru toate tipurile de animale si pasari (va puteti face o idee, vizitand site-ul acestui producator 

​

In cele ce urmeaza, prezint ce fel de amestecuri de seminte folosesc, in concordanta cu etapa de crestere a canarilor (ma refer la perioadele de reproducere, naparlire, repaus).

​

In perioada de reproducere Prestige Premium Canaries Super Breeding :


 Crude protein      19     % 
 Crude fat      16     % 
 Crude fibre      7     % 
 Crude ash      6,5     % 
 Calcium      1     % 
 Phosphorus      0,5     % 
 Lysine      4.800     mg/kg 
 Methionine      3.200     mg/kg 
 Vitamin A      8.000     IU/kg 
 Vitamin D3      1.600     IU/kg 
 Vitamin E      20     mg/kg 

​

 Canary seed      50     % 
 Niger seed      17     % 
 Peeled oats      7     % 
 Rapeseed      4     % 
 Linseed      4     % 
 Wild seeds      2     % 
 Hempseed      2     % 
 White perilla      2     % 
 Chia      2     % 
 VAM pellets      8     % 
 Oyster shells      2     % 

​

In perioada de naparlire Prestige Premium Canaries Pro Feather :


 Crude protein      18     % 
 Crude fat      12     % 
 Crude fibre      7     % 
 Crude ash      7     % 
 Calcium      1     % 
 Phosphorus      0,5     % 
 Lysine      4.400     mg/kg 
 Methionine      3.100     mg/kg 
 Vitamin A      8.000     IU/kg 
 Vitamin D3      1.600     IU/kg 
 Vitamin E      20     mg/kg 


 Canary seed      61     % 
 Niger seed      8     % 
 Linseed      7     % 
 Wild seeds      6     % 
 Peeled oats      4     % 
 White perilla      2     % 
 Chia      2     % 
 VAM pellets      8     % 
 Oyster shells      2     % 
 

In perioada de repaus Prestige Premium Canaries Light :


 Crude protein      18     % 
 Crude fat      11     % 
 Crude fibre      6     % 
 Crude ash      6,5     % 
 Calcium      1     % 
 Phosphorus      0,5     % 
 Lysine      4.300     mg/kg 
 Methionine      4.100     mg/kg 
 Vitamin A      8.000     IU/kg 
 Vitamin D3      1.600     IU/kg 
 Vitamin E      20     mg/kg 

​

 Canary seed      67     % 
 Niger seed      5     % 
 Rapeseed      4     % 
 Peeled oats      4     % 
 Linseed      4     % 
 Hempseed      2     % 
 White perilla      2     % 
 Chia      2     % 
 VAM pellets      8     % 
 Oyster shells      2     % 

 

Exista si amestecul clasic, care se poate administra pe tot timpul anului, insa in compensare, se administraza vitamine, la fel, functie de etapa de crestere. Acest amestec este:

     

 

Prestige Canaries Premium  :


 Crude protein      15     % 
 Crude fat      14     % 
 Crude fibre      7     % 
 Crude ash      6     % 
 Calcium      0,9     % 
 Phosphorus      0,5     % 
 Lysine      4.900     mg/kg 
 Methionine      2.700     mg/kg 
 Vitamin A      6.000     IU/kg 
 Vitamin D3      1.200     IU/kg 
 Vitamin E      14     mg/kg 

​

 Canary seed      58     % 
 Rapeseed      10     % 
 Niger seed      6     % 
 Peeled oats      5     % 
 Linseed      5     % 
 Wild seeds      2     % 
 White perilla      2     % 
 Hempseed      2     % 
 VAM pellets      8     % 
 Oyster shells      2     %

​

​

Un alt tip de hrana pe care-l folosesc si-l recomand cu cea mai mare incredere, este patee-ul 

​

Orlux Eggfood dry canaries  :


 Protein      17     % 
 Fat content      7     % 
 Crude fibre      2,50     % 
 Crude ash      5     % 
 Calcium      1,20     % 
 Phosphorus      0,40     % 
 Sodium      0,40     % 
 Lysine      0,92     % 
 Methionine      0,38     % 
 Cystine      0,34     % 
 Threonine      0,60     % 
 Tryptophan      0,19     % 
 Nutritional additives              
 Vitamin A      31.250     IU/kg 
 Vitamin D3      1.625     IU/kg 
 Vitamin E      250     mg/kg 
 Vitamin K      3     mg/kg 
 Vitamin B1      7,20     mg/kg 
 Vitamin B2      16     mg/kg 
 Vitamin B3      20     mg/kg 
 Vitamin B6      6     mg/kg 
 Vitamin B12      0,03     mg/kg 
 Vitamin C      75     mg/kg 
 Vitamin PP      65     mg/kg 
 Folic acid      1,20     mg/kg 
 Biotin      0,20     mg/kg 
 Choline chloride      1.200     mg/kg 
 L-carnitine      75     mg/kg 
 E1 (iron)      50     mg/kg 
 E2 (iodine)      2     mg/kg 
 E4 (copper)      10     mg/kg 
 E5 (manganese)      100     mg/kg 
 E6 (zinc)      97     mg/kg 
 E8 (selenium)      0,20     mg/kg 

 

Acest patee il administrez pe tot parcursul anului, zilnic in perioada de reproducere, o data la 3 zile in perioada de naparlire si o data pe saptamana in perioada de repaus. Patee-ul este uscat, motiv pentru care trebuie inmuiat.... Foarte multi crescatori, amesteca patee cu morcov ras, este OK, insa in cazul in care ai multe pasari, aceasta "operatie" iti ia destul de mult timp. Eu folosesc cuscuz-ul ca si inmuietor (imaginea de mai jos), iar "reteta cu cuscuz" este: 

o lingura rasa de cuscus, se pune la inmuiat cu 3-4 linguri de apa (cuscuz-ul trebuie sa fie acoperit in intregime de apa). Dupa 15', apa este absorbita in intregime, iar cuscuz-ul capata o consistenta pufoasa. Peste acesta, se pune patee-ul. La o lingura de cuscuz adaug 3 linguri de patee. Totul se omogenizeaza foarte bine dupa care se administreaza pasarilor. Acest amestec "rezista" in hranitor si 48 ore (asta in cazul in care nu este mancat), dupa care trebuie schimbat, deoarece cuscuz-ul incepe a prinde mucegai. In acest amestec se pot administra vitaminele specifice perioade in care se afla canarii. Mai sus, am prezentat "paritatea" cuscuz versus patee (1 lingura cuscuz la 3 linguri patee), daca numarul de pasari este mai mare, atunci se dubleaza, tripleaza, cantitatile (2 linguri la 6, 3 la 9 s.a.m.d.p).

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

O alta "reteta" pe care o folosesc pentru administrarea patee-ului este "reteta cu seminte germinate". Semintele germinate reprezinta o "delicatese" pentru canari, le manaca cu mare placere si sunt si foarte hranitoare. Pentru germinare folosesc un germinator (in imagine).

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Reteta de germinare:

in vasul de jos al germinatorului, pun semintele, pe care in pralabil le-am clatit, le acopar cu apa si le las la inmuitat timp de 24 ore. Eu folosesc rapita, insa nu este obligatoriu....se pot folosi mai multe tipuri de seminte, numai sa tineti cont de perioada de germinare a acestora, care poate fi diferit de la un tip de samanta la altul. Dupa 24 de ore, scot semintele din vasul de jos al germinatorului, le clatesc foarte bine cu apa rece, impart cantitatea de seminte in cele 2 vase transparente cu sita si le uniformizez pe intreaga suprafata a acestora (stratul de seminte nu trebuie sa fie foarte gros, eu pun cam 2 linguri de rapita in fiecare vas, deci in total cam 4 linguri de rapita la o sarja de germinare). Pun vasele transparente unul peste celalat si ambele peste vasul fara sita, iar vasul mat cu sita il pun capac. Intreg "ansamblul" in pun intr-o zona luminoasa (la fereastra) timp de 48 ore. Dupa 24 ore, fac rocada intre cele doua vase transparente, deoarece semintele de deasupra, germineaza un pic mai repede, astfel obtin o germinare omogena a intregii cantitati de seminte. Tot la 24 de ore, pun 1/2 pahar cu apa peste seminte, in vasul mat cu sita, de deasupra. Rolul acestui vas este de a lasa apa sa se distribuie uniform pe intraga suprafarta a celorlalte 2 vase transparente. Apa o pun pentru a pastra umed amestecul.

Dupa 48 de ore, semintele au terminat procesul de germinare (vorbesc aici de rapita). Aceste seminte, dupa ce le clatesc foarte bine (atentie pot exista urme de mucegai), le scurg de apa si le amestec cu patee. Trebuie sa rezulte un amestec pufos, aproximativ o lingura de seminte, la 2 linguri de patee. Si in acest amestec se pot pune vitamine, insa nu trebuie sa-l lasati in hranitor mai mult de 24 ore maxim. Semintele germinate se altereaza destul de repede. Este indicat chiar la 8-10 ore sa-l schimbati. Daca va ramane amestec, puteti sa-l pastrati la frigider 1-2 zile, dupa care acesta "expira" si trebuie aruncat. Atentie, nu administrati harana pasarilor direct din frigider, lasati hrana sa ajunga la temperatura camerei.  

​

In cazul in care nu am timp pentru a prepara amestecurile descrise mai sus, folosesc ptee-ul in varianta umeda, patee pe care-l administrez cu aceeasi frecventa ca si pe cel in varianta uscata, numai ca nu-l amestec cu nimic, il folosesc ca atare:

​

Orlux Gold patee canaries:

​

 Protein  17 %  

 Fat content  16 % 

 Crude fibre  2 % 

 Crude ash  5 % 

 Calcium  1,40 % 

 Phosphorus  0,40 % 

 Lysine  0,90 % 

 Methionine  0,30 % 

 Cystine  0,30 % 

 Threonine  0,65 % 

 Tryptophan  0,20 % 

 Nutritional additives  

 Vitamin A  31.250 IU/kg 

 Vitamin D3  1.625 IU/kg 

 Vitamin E  250 mg/kg 

 Vitamin K  3 mg/kg 

 Vitamin B1  7,20 mg/kg 

 Vitamin B2  16 mg/kg 

 Vitamin B3  20 mg/kg 

 Vitamin B6  6 mg/kg 

 Vitamin B12  0,03 mg/kg 

 Vitamin C  75 mg/kg 

 Vitamin PP  65 mg/kg 

 Folic acid  1,20 mg/kg 

 Biotin  0,20 mg/kg 

 Choline chloride  1.200 mg/kg 

 L-carnitine  75 mg/kg 

 E1 (iron)  50 mg/kg 

 E2 (iodine)  2 mg/kg 

 E4 (copper)  10 mg/kg 

 E5 (manganese)  100 mg/kg 

 E6 (zinc)  97 mg/kg 

 E8 (selenium)  0,20 mg/kg 

​

 

Vitaminele

​

Aportul de vitamine si minerale este foarte importanta in mentinerea sanatatii canarilor. In ceea ce ma priveste, folosesc 4 tipuri de vitamine (tot de la producatorul Versele Laga), la fel , functie de perioada in care se afla pasarile si anume:

​

In perioada de reproducere Oropharma Ferti-Vit  :

 
 Nutritional additives              
 Vitamin A      3.000.000     IU/kg 
 Vitamin D3      220.000     IU/kg 
 Vitamin E      45.000     mg/kg 
 Vitamin C      13.000     mg/kg  
 Vitamin K3      650     mg/kg 
 D-pantothenate calcium      2.400     mg/kg 
 Vitamin B1      900     mg/kg 
 Vitamin B2      3.500     mg/kg 
 Vitamin B6      1.300     mg/kg 
 Vitamin B12      6     mg/kg 
 Niacin      17.500     mg/kg 
 Biotin      33     mg/kg 
 Folic acid      330     mg/kg 
 L-lysine      20.000     mg/kg 
 DL-methionine      30.000     mg/kg 
 E1 - Iron (iron sulphate monohydrate)      2.500     mg/kg 
 E2 - Iodine (calcium iodate, anhydrous)      100     mg/kg 
 E4 - Copper (copper (II) sulphate pentahydrate)      500     mg/kg 
 E5 - Manganese (manganese sulphate monohydrate)      5.000     mg/kg 
 E6 - Zinc (zinc sulphate monohydrate)      4.500     mg/kg 
 Technological additives              
 Antioxidant(s)

  

Composition           
 Lactose            
 Glucose            
 Vitamins            
 Amino acids            
 Trace elements            
 

Acest complex de vitamine il administrez impreuna cu patee Orlux Eggfood dry /Orlux Gold patee canaries, in fiecare zi, pana la depunerea primului ou.

​

In perioada de naparlire Oropharma Muta-Vit  :


 Nutritional additives              
 Vitamin A      3.000.000     IU/kg 
 Vitamin D3      220.000     IU/kg 
 Vitamin E      20.000     mg/kg 
 Vitamin C      13.000     mg/kg 
 Vitamin K3      650     mg/kg 
 D-pantothenate calcium      2.400     mg/kg 
 Vitamin B1      900     mg/kg 
 Vitamin B2      3.500     mg/kg 
 Vitamin B6      1.300     mg/kg 
 Vitamin B12      6     mg/kg 
 Niacin      17.500     mg/kg 
 Biotin      225     mg/kg 
 Folic acid      330     mg/kg 
 L-lysine      20.000     mg/kg 
 DL-methionine      30.000     mg/kg 
 E1 - Iron (iron sulphate monohydrate)      2.500     mg/kg 
 E2 - Iodine (calcium iodate, anhydrous)      100     mg/kg 
 E4 - Copper (copper (II) sulphate pentahydrate)      500     mg/kg 
 E5 - Manganese (manganese sulphate monohydrate)      5.000     mg/kg 
 E6 - Zinc (zinc sulphate monohydrate)      4.500     mg/kg 
 Technological additives              
 Antioxidant(s)

​

Composition 

 Lactose            
 Glucose            
 Vitamins            
 Amino acids            
 Trace elements  

​

Acest complex de vitamine il administrez impreuna cu patee Orlux Eggfood dry /Orlux Gold patee canaries, de 3 ori pe saptamana.

​

In perioada de repaus Oropharma Omni-Vit  :

 
 Nutritional additives              
 Vitamin A      3.000.000     IU/kg 
 Vitamin D3      220.000     IU/kg 
 Vitamin E      7.700     mg/kg 
 Vitamin C      13.000     mg/kg 
 Vitamin K3      650     mg/kg 
 D-pantothenate calcium      2.400     mg/kg 
 Vitamin B1      900     mg/kg 
 Vitamin B2      3.500     mg/kg 
 Vitamin B6      1.300     mg/kg 
 Vitamin B12      6     mg/kg 
 Niacin      17.500     mg/kg 
 Biotin      33     mg/kg 
 Folic acid      330     mg/kg 
 L-lysine      15.000     mg/kg 
 DL-methionine      20.000     mg/kg 
 E1 - Iron (iron sulphate monohydrate)      2.500     mg/kg 
 E2 - Iodine (calcium iodate, anhydrous)      100     mg/kg 
 E4 - Copper (copper (II) sulphate pentahydrate)      500     mg/kg 
 E5 - Manganese (manganese sulphate monohydrate)      5.000     mg/kg 
 E6 - Zinc (zinc sulphate monohydrate)      4.500     mg/kg 
 Technological additives              
 Antioxidant(s)

​

Composition 

 Lactose            
 Glucose            
 Vitamins            
 Amino acids            
 Trace elements

​

Acest complex de vitamine il administrez impreuna cu patee Orlux Eggfood dry/Orlux Gold patee canaries , o data pe saptamana.

​

In plus fata de aceste complexe de vitamine, mai administrez calciu Oropharma Calci-Lux , zilnic in perioada de reproducere, o data la 3 zile in perioada de naparlire si o data pe saptaman in perioada de repaus:


 Calcium      7,25     % 
 
Composition
 Calcium lactate            
 Dextrose         

 

​

​

Atentie in ceea ce priveste administrarea vitaminelor. Aceste vitamine sunt in directa concordanta si legatura cu tipul de hrana pe care o dati pasarilor. Daca folositi o hrana "saraca" d.p.d.v nutrienti, administrarea vitaminelor este diferita fata de varianta in care folositi o hrana ce contine anumite complexe minerale. Eu folosesc, dupa cum am descris, amestec de seminte Versele Laga VAM (vitamine, aminoacizi, minerale), asa ca vitaminizarea (concentratia de vitamine) o "aliniez" cu tipul de hrana.

Excesul de vitamine, poate provoaca imbolnavirea pasarilor!

​

Vegetale

​

Fructele, legumele, verdeturile, sunt "ingrediente" foarte importante in hranire canarilor. Multi crescatori administreaza hrana de origine vegetala. Datorita faptului ca in amestecul de seminte pe care-l adminstrez exista si peleti din fructe si legume deshidratate, eu am "scapat" de aceasta "povara", spun povara deoarece vegetalele se altereaza foarte repede, oxideaza si trebuie mare atentie in a le shimba sau arunca in timp util a.i sa evitati imbolnavirea pasarilor. Singurele "ingrediente" din aceasta categorie pe care le administrez, sunt marul, in perioada de intarcare al puilor (cand acestia incep sa iasa din cuib pe betele coliviei), ceapa rosie si usturoiul care este un foarte bun antibiotic natural, pe care le administrez dupa urmatoarea reteta :

500g amestec de seminte se mixeaza intr-un blender cu 1/2 ceapa de marime medie. Mixul rezultat se administreaza pasarilor 2 zile consecutiv, urmatoarele 2 zile se inlocuieste ceapa cu 2-3 catei de usturoi, dupa care 2 zile se administreaza numai amestec de seminte. Acest ciclu se poate repeta pe parcursul intregului an, fara nici un fel de probleme. Eu nu il folosesc foarte des.....Perioada in care prepar aceasta reteta este iarna, inainte de pregatirea pt reproducere (Decembrie - Ianuarie) si in perioada de naparlire (Iulie-August).

​

Altele

​

Pe langa cele descrise mai sus, alte "ingrediente" pe care le utilizez in cresterea canarilor mei sunt:

​

Osul de sepie, care este prezent in fiecare colivie si care ajuta la "mentenanta" ciocului.

​

​

​

​

Nisipul, pe care-l pun in recipiente special dedicate si care ajuta la digestie

​

​

Otetul de mere cu miere, pe care-l administrez in apa de baut, o data pe saptamana, iar vara il pun si in cadita pentru baie. Concentratia este de 15ml otet de mere/litrul de apa. Acesta ajuta la echilibrarea ph-ului din organismul pasarilor.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

In mare, cam atat despre rubrica "Hrana si Vitaminizare". Sper ca informatiile sa fie clare si utile si sa va ajute in a va face o idee cu privire la aceasta sectiune. Tin sa fac inca odata precizarea ca ceea ce am prezentat sunt proprile-mi experimente si idei cu privire la modul de hranire al canarilor, bineinteles baza fiind informatiile culese de-a lungul timpului.

     

 

​

bottom of page