top of page

Inceputul...

 

Luna Mai 2011... intr-un tarziu am cedat rugamintilor fetitei mele in varsta de 5 ani de a-i cumpara un animal...dar cum locuim la bloc, ceea ce mi s-a parut cel mai potrivt era o pasare, fie ca se numeste ea vrabiuta, papagal sau canar, pasare sa fie...Mi-am zis ca nu trebuie prea multa bataie de cap, in comparatie cu o pisica sau cu un caine, pasarea o pui in colivie, ii dai apa si graunte si nu mai stai cu grija plimbatului, a mobilei roase sau a mirosurilor "stridente".
Asa ca am inceput sa iau la pas petshop-urile din oras...Nestiind foarte multe despre pasari, am cerut informatii vanzatorilor din magazinele respective.....Unul dintre acestia mi-a zis:"Domnu', luati-va canar...canta foarte frumos ....momentan noi nu mai avem, dar primim saptamana viitoare. Treceti marti sau miercuri, ca sigur aducem!" Deja, baiatu' de la petshop mi-a facut un pic de ordine in mintea mea...daca pana atunci nu stiam spre ce pasare o sa ma indrept, acum stiam.....CANAR. In seara acelei zile am intrat pe net pentru a "culege" mai multe informatii despre canar si despre cantecul lui.

De ce canar din rasa Malinois Waterslager ?

 

Pornind de la sugestia vanzatorului de la petshop-ul din oras, am cautat pe internet mai multe detalii despre canar si cantecul lui. Internetul mi-a facut o imagine mult mai clara asupra acestei pasari, astfel am aflat ca exista mai multe "tipuri" de canari, cum ar fi canari de culoare, canari de postura, canari de cantec s.a.m.d....Scopul meu era sa cumpar un canar care canta frumos, asa ca m-am focusat pe canarii de cantec...Astfel am descoperit cateva din rasele cele mai cunoscute ale canarului de cantec : Roller de Harz, Timbrado, Slavujar, Malinois Waterslager. Cu toate ca sunt fan Germania si tot ce tine de aceasta natie ma atrage, iar cum Roller-ul este rasa ce-si are origini nemtesti, normal ar fi trebuit sa ma orientez catre aceasta rasa.... totusi m-am oprit la Malinois Waterslager rasa cu origine belgiana, ....de ce? N-am gasit o explicatie....Asa ca am inceput sa caut la rubrica "vanzari", persoane care vand canari din aceasta rasa. Si ute asa am luat legatura cu unul dintre cei mai mari, daca nu cel mai mare, dintre crescatorii de canari Malinois Waterslager de la noi din tara (bineinteles, la momentul respectiv, nu am stiut despre valoarea acestuia).

Achizitia....

 

Odata cu stabilirea rasei dorite si gasirea crescatorului adecvat, urma evident achizitia. Asa ca am pus mana pe telefon si am contactat crescatorul...Omu' a fost foarte amabil, iar dupa ce i-am spus ca sunt incepator si ca habar n-am in ceea ce priveste cresterea canarilor, mi-a dat cateva sfaturi foarte utile. Initial, doream sa achizitionez o pereche de canari, insa dupa discutia cu crescatorul, am aflat ca in acea perioada in care doream eu sa cumpar pasarile, era perioada post-reproducere, daca o pot numi asa, iar dupa perioada de reproducere, masculul adult trebuie tinut separat de femela, deoarece acesta isi va pierde apetitul pentru cantec si de asemenea intra in "altercatii" cu partenera de colivie riscandu-se raniri ale ambilor indivizi. Asa ca m-am hotarat sa achizitionez o singura pasare si anume un mascul....Dupa stabilirea pretului, am clarificat si detalii referitoare la livrarea "marfii".

Am uitat sa va spun, ca acest crescator este din Constanta, iar eu locuiesc in Pitesti, deci la vre-o 350 Km distanta. Singurul mod de livrare a pasarii mele, era prin soferul de pe MAXI-TAXI care face ruta Bucuresti-Constanta si retur, eu trebuind sa vin de la Pitesti la Bucuresti sa  ridic "coletul".

Cu cateva zile inainte de a primi pasarea, am fost la petshop-ul din oras pt a lua o colivie...Dupa zeci de ture prin magazin si dupa zeci de intrebari pe care le-am adresat vanzatorilor, in sfarsit m-am hotarat la o colivie de buna caltate si de asemenea foarte frumoasa .....

 

Vroiam pentru pasarea noastra o casuta deosebita !   In ziua stabilita, am plecat impreuna cu sotia si fetita la Bucuresti pentru a lua canarul.....

Canarul

​

A soisit ziua mult asteptata de a intra in posesia canarului cantator....Deja, eram mai nerabdator decat fetita mea, pentru care initial am decis achizitionarea acestui canar....

MAXI-TAXI a sosit la destinatie. S-a deschis usa, iar pe bord, langa sofer, era asezata o cutiuta mica, albastra, speciala pentru transport pasari.

"Cutiuta aceea este pentru mine !"i-am spus soferului si foarte bucuros am intins mainile pentru a primi-o.

Am luat incet cutia, si toti 3, eu, sotia si fetita, ne uitam prin gaurile acesteia pentru a zari pasarea, care, ce e drept era cam speriata...Apoi ne-am indreptat catre masina noastra unde aveam colivia pentru a muta canarul intr-un spatiu mai larg, pentru a-l harani si bineinteles pentru a-l vedea mai bine.

Vazandu-se intr-un spatiu mult mai comod, canarul nostru sa asezat pe unul din betele coliviei si a inceput sa se scuture si sa se intinda, amortind fiind dupa lunga calatorie. Privindu-l, am vazut o pasare foarte frumoasa, de un galben aprins cu extremitatile aripioarelor si cozii de culoare alba...Era un mascul zvelt, si foarte ager.

Ne indreptam catre casa, eu la volan, sotia in dreapta, iar fetita noastra pe bancheta din spate impreuna cu colivia unde, de astazi se afla noul membru al familiei noastre, pe care-l cheama.....da, am uitat sa va spun numele lui....il cheama CIRIPEL.

M-am virusat !

 

Odata ajunsi acasa, l-am asezat pe Ciripel in locul pe care cu vreo saptamana inainte, special l-am amenajat.

Pasare s-a acomodat destul de repede, iar dupa o zi a inceput sa cante....Si de aici a inceput totul....Asa de mult m-a impresionat cantecul lui, trilurile si sunetele acelea specifice acestei rase, incat, seara, dupa ce veneam de la serviciu, ma asezam pe fotoliu cu vederea spre el si ascultam cantecul. Stateam asa holbat, cu mana la falca, minute bune, chiar ore.....Atunci am realizat ca m-am "virusat"..am avut aceeleasi trairi ca atunci cand, copil fiind, am dobandit un hobby extraordinar si anume pescuitul.

La inceput, atunci cand Ciripel observa miscare in jurul lui, tacea, dar dupa ceva timp s-a acomodat si canta de fiecare data cand "avea chef", chiar daca era cineva prin preajma coliviei.

De la nestiutor, la amator

 

Din clipa in care am auzit cântecul acestui canar, mi-am dat seama ca nu ma pot opri aici, aÈ™a ca am început a butona internetul in a cauta cât mai multe informaÈ›ii despre creÈ™terea si înmulÈ›irea canarilor. AÈ™a am ajuns pe site-ul asociaÈ›iei ornitologice romane (AOR). , unde am descoperit foarte multe informaÈ›ii in ceea ce priveÈ™te acest aspect.

Am decis sa ma înscriu in asociaÈ›ie, motiv pt care am contactat preÈ™edintele AOR. Omu' foarte deschis si amabil, după ce m-a ascultat, mi-a explicat in câteva cuvinte despre ce înseamnă aderarea la asociaÈ›ie si cum este structurata, iar tinand cont ca eu avem canar din categoria "cântec",m-a îndrumat sa ma înscriu in Clubul Malinois, mai precis Clubul Canarului de Cântec Malinois (CCCM), club care la acea vreme, era înfiinÈ›at de foarte puÈ›in timp si care face parte din AOR. Imediat am contactat preÈ™edintele clubului Malinois, care era chiar persona de la care eu cumpărasem canarul, i-am spus doleanÈ›a mea si aÈ™a am devenit membrul cu nr 5 in Clubul Malinois.

Membru al Clubului Crescatorilor de Canari Malinois Waterslager 

 

Odata cu înscrierea, am primit din partea clubului, gratuit, o pereche de canari, aÈ™a ca pe lângă Ciripel , masculul pe care-l aveam, numărul păsărilor mele a ajuns la 3. Însă nu m-am oprit aici.....am mai cumpărat, tot de la preÈ™edintele clubului încă o femela. Si aÈ™a am pornit la drum , in acest minunat hobby.

Acest lucru s-a întâmplat in iarna anului 2011.

Am investit in doua colivii profesionale, Cova Allevatori 55, colivii pe care le recomand cu cea mai mare încredere, si am început sa încerc sa scot primii mei puiÈ™ori de Malinois. In incercarea mea, am reuÈ™it sa scot in acel an, cu 2 perechi de canari 21 de pui...

Vreau sa spun, ca numai unui începător ca mine i se putea întâmpla aÈ™a ceva! Eu citisem pe forumul AOR , ca de obicei femele tinere pun ceva probleme la prima împerechere, din fericire la mine, in acel an , aceasta regula nu a funcÈ›ionat deloc, spre norocul meu! ToÈ›i puiÈ™orii care au ieÈ™it au ajuns la maturitate. Mi-aduc aminte, când mi-au ieÈ™it primii puiÈ™ori, nu È™tiam ce sa fac... eram foarte agitat.... mi se păreau aÈ™a de fragili , încât am crezut in prima faza ca sunt bolnavi.... Atunci l-am sunat pe Mihai ( crescătorul de unde luasem păsările) si el mi-a spus atunci cum trebuie sa procedez, ce fel de mâncare trebuie sa dau femelelor samdp.

Gustul competitiei !

 

Din cei 21 de puiÈ™ori scoÈ™i in primul meu an de crescător amator, au rezultat 10 barbatusi si 11 femele, toÈ›i ajungând la maturitate, aÈ™a ca am început sa ma pregătesc pentru prima ediÈ›ie a concursului naÈ›ional de cântec pentru canarul Malinois 😜!

Start-ul au fost informaÈ›iile găsite pe internet, atât site-uri româneÈ™ti, cat si diferite site-uri internaÈ›ionale.... Am început sa învăț despre pregătirea barbatusilor pentru participarea acestora in competiÈ›ie, inca de la vârsta de 30-40 zile ale lor, pana la maturitatea deplina.

Deoarece nu cunosteam foarte bine turele canarului Malinois ( nici acum după 5 ani de experienÈ›a nu sunt 100% sigur pe turele auzite), scopul meu principal era sa învăț păsările sa cânte "la comanda", adică in momentul arbitrajului, sa nu se sperie, ci sa cânte, sa-si "facă numărul".

Planul meu si-a atins scopul.....canarii mei au fost foarte harnici in momentul arbitrajului si au cântat cu mare îndârjire, fără nici un stres....insa calitatea cântecului lor nu a fost tocmai cea mai buna... au obÈ›inut punctajul unor canari slabi (in jur de 65 de puncte). Cu toate acestea, au reuÈ™it totuÈ™i sa castige un trofeu.... mai exact locu I la cea mai buna tura metalică...Pentru mine a fost un succes fantastic acest rezultat, deoarece timpul petrecut pentru a ma informa, implicarea pe care mi-am dedicat-o de-a lungul întregii perioade de creÈ™tere a acestei minunate pasari, nu au fost in zadar...Mai mult decât atât, acest rezultat mi-a dat încredere, m-a ambiÈ›ionat si totodata m-am mobilizat sa continui a studia si a ma dedica mai mult in dezvoltarea acestui hobby.

Din amator,....Campion !

 

După participarea la primul concurs naÈ›ional al canarului de cântec Malinois Waterslager, am înÈ›eles mult mai bine ce înseamnă creÈ™terea la un nivel profesional a acestei rase, am început sa înÈ›eleg care este cerinÈ›a cântecului standard al canarului Malinois Waterslager, care sunt si cum evoluează etapele de creÈ™tere ale păsării din cuib si pana la maturitate, ce fel si cum trebuie administrata hrana si multe alte lucruri foarte interesante. Aceste informaÈ›ii le-am "furat" de la ceilalÈ›i colegi ai mei din cadrul clubului, niÈ™te băieÈ›i "jos pălăria", crescători cu mult mai mare experienÈ›a in ceea ce priveÈ™te creÈ™terea păsărilor exotice si cu care m-am înÈ›eles si ma înÈ›eleg foarte bine, dar È™tiÈ›i cum este..... am "mirosit" ca anumite chestii, "alifii" nu se spun....insa eu am intrat in vorba cu arbitrul care a arbitrat concursul nostru 😜 .......tipu' foarte tare, arbitru internaÈ›ional de mare valoare,  care la rândul lui creste canari Malinois si care mi-a spus extraordinar de multe lucruri "din culise" despre creÈ™terea si cum se pot obÈ›ine performanÈ›ele in cântec ale canarului Malinois Waterslager...

Cu un bagaj de informații mult mai vast, am pornit in sezonul al II-lea, cu mai mult optimism si mult mai pregătit dpdv informațional.

Am început sa mai investesc in instalaÈ›ii, mi-am cumpărat pasari din Italia de la un renumit crescător italian (Fortunato) - o greÈ™eală pt acest pas.... o sa explic intr-o alta postare de ce si mi-am creat propria mini crescătorie.

Numărul păsărilor mele a fost mult mai mare in acest al doile an, pt concurs am avut un lot de selecție mult mai vast si am reușit sa obțin locul al II-lea la categoria STAM ( categoria de baza a unui concurs) , deci in cel de-al II-lea an competițional, am castigat titlul de Vicecampion Național 😊

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

In cel de-al III-lea an am câÈ™tigat locul I la aceeaÈ™i categorie STAM, deci am devenit Campion NaÈ›ional al Crescatorilor de canari Malinois Waterslager din România ediÈ›ia a III-a!😀

De asemenea in acel an am obtinut si titlurile de "Cel mai bun canar al competitiei", "Cele mai bune ture de apa", "Cel mai bun KLOKKENDE"

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Norocul incepatorului !

 

CâÈ™tigarea competiÈ›iei cu numărul III, cat si clasarea pe locul al II-le-a in sezonul 2, au fost rezultate norocoase, nu au fost rezultatul muncii si strategiei unui crescător profesionist....Cred ca aceste rezultate le-am obÈ›inut datorită faptului ca am pus foarte mult suflet in acest hobby, ca m-am implicat foarte mult si pentru ca mi-am dorit enorm sa am rezultate...sa câÈ™tig....

In urma discuÈ›iilor avute cu colegii de club, a informaÈ›iilor culese de pe diverse site-uri, dar mai ales a dicutiilor avute cu Zeljko (arbitrul nostru), am aflat ca pentru a avea constant rezultate bune in competiÈ›ii trebuie sa-È›i construieÈ™ti crescătoria de la 0, mai exact de la primele pasari care practic formează baza crescătoriei ....... 

Èšinând cont de acest fapt, mi-am propus sa "stric" tot si sa o iau de la capăt.... cum adică? Ei bine, in Ianuarie 2014 am plecat in Serbia si mi-am achiziÈ›onat pasari de la Zeljko, pasari care provin dintr-o linie a unui faimos crezcator belgian (Suthart).

Pe parcursul anului 2014 am vândut, am donat sau am făcut cadou toate păsările avute pana in acel moment, excepÈ›ie un mascul din colecÈ›ia cu care câÈ™tigasem concursul in acel sezon, încă un mascul al cărui cântec mi-a plăcut si o femela de culoare alb cumpărată tot in acel an de la un coleg de club....deci 2 pasari din vechea garda ( linie italiana), 1 femela albă tot din linie italiana si 6 pasari noi de la arbitrul sârb, pasari cu care încep sa construiesc temelia crescătoriei mele....

bottom of page