

Calendarul Canarului Malinois Waterslager
​
Pe parcursul unui an, canarul Malinois are 4 etape biologice de crestere:
​
1. Pregatirea pentru reproducere
2. Reproducerea
3. Naparlirea
4. Repaus
​
Aceste etape, sunt influentate de 2 factori principali si anume lumina si temperatura, la care se mai adauga factorul secundar, hrana.
​
Perioada de reproducere incepe cand pe parcursul a 24 de ore, sunt intre 12 si 15 ore de lumina, iar temperatura este mai mare de 18 grade.
​
Perioada de naparlire incepe cand pe parcursul a 24 de ore, sunt mai mult de 15 ore de lumina, iar temperatura depaseste 22 grade.
​
Perioada de repaus, este considerata perioada care nu se incadreaza intr-una din cele doua mentionate mai sus.
In graficul urmator sunt reprezentate schematic aceste perioade, natural, functie de lunile
anului:
​
​
​
30 C
​
​
25 C
​
​
​
20 C
​
​
15 C
​
​
10 C
​
​
5 C
​
​
0 C
​
​
Etapele de crestere ala Canarului Malinois Waterslager, sunt in stransa legatura cu data concursului de cantec, concurs ce are loc la sfarsitul fiecarui an (sfarsitul lunii Noiembrie, prima saptamana din luna Decembrie). Pentru cei care nu stiu, la concurs nu pot participa decat barbatusii scosi in anul respectiv, motiv pentru care, este important ca acestia sa ajunga la maturitate a.i sa poata canta la data concursului.
​
Barbatusul Malinois ajunge la maturitate sexuala la aproximativ 10 -11 luni, varsta la care teoretic este apt pentru imperechere. Dupa aceasta varsta, cantecul devine mai strident, mai puternic, canarul se "blocheaza" pe anumite ture....fiind normal, deoarece incepe "lupta" pentru cucerirea femelelor si astfe, prin cantec el isi "marcheaza" teritoriul. Cantecul cel mai placut si cel care de fapt este cautat de catre crescatori, este cel pe care canarul il canta intre 9 si 10 luni. Mai putin de 9 luni, canarul are un cantec mai "stalcit", mai adolescentin....Bineinteles, s-au intalnit exemplare care cantau foarte bine si la 7 luni, insa aceste cazuri sunt mai rare....
Tinand cont de acest aspect, puisorii trebuie sa iasa din ou in perioada Martie - Aprilie .
De aici incepe "calculul" pentru pregatirea "Calendarului de Crestere"
​
Asadar, eu am urmatorul Calendar:
​
Decembrie:
O consider luna de repaus pentru canari, insa in aceasta luna, incep sa-mi defineasc "strategia" pentru noul an. In aceasta luna, tinand cont de rezultatele concursului care tocmai s-a incheiat (de 1-2 saptamani), pastrez in crescatorie numai exemplarele care fac parte din strategia mea pentrul noul sezon si incep sa creez lista cu perechile ce urmeaza a se reproduce.
​
Ianuarie:
Intru in perioada de reproducere...Din primele zile ale acestei luni, incep administrarea de hrana specifica perioadei de reproducere, atat pt femele cat si pentru masculi. De asemenea, in pilus fata de femele, masculii primesc stimulente (vitamine) pentru reproducere. Dupa jumatatea lunii, procedez acelasi lucru si cu femelele, numai ca, daca masculii sunt separati fiecare in colivia lui, femelele inca raman in voliera.
​
Februarie:
In prima saptamana din aceasta luna, fiecare femela isi ia locul in propria-i colivie de reproducere, unde primeste in continuare hrana stimulativa si vitamine. Cam la 2-3 zile de la separare, incep sa le pun in colivie si cuiburile cu materialul aferent pentru constructie. Masculii sunt deja pregatiri de reproducere, au un avans fata de femele de 2 saptamani, iar cantecul lor este un stimulent in plus pentru acestea. Odata cu saptamana a 3-a a lunii, cuiburile sunt deja rotunjite, iar femelele incep "sa ceara mascul". Practic, voi trece la reproducerea propriu zisa, tinand cont de perechile pe care le-am facut cu ceva timp in urma. Cam prin ultima saptamana a lunii, am si primele oua in cuib.....Hrana ramane in continuare cea specifica perioadei de reproducere, insa stopez vitaminizarea stimulativa.
​
Martie:
De obicei, prima saptamana este o saptamana de "cloceala"... Primii pusori incep sa apara cam din a doua saptamana a acestei luni. Urmeaza cam 3 saptamani in care femelele fac un dute-vino de la hranitor la cuib. De prin ultima saptamana a lunii, cand puisorii au in jur de 20 zile, femela da semne de o noua imperechere. Atunci, introduc un nou cuib si material pentru constructie. De obicei, cel de-al doilea cuib se finalizeaza foarte repede (1-2 zile), moment in care introduc masculul.
​
Aprilie:
Prima saptamana, primele oua din ce-l de-al doilea ciclu... Puii din primul ciclu (sau ponta) sunt intarcati si mutati in voliere langa profesori. Incepe a doua perioada de "cloceala", care dureaza cam pana in a 3-a saptamana din luna, cand incepe sa apara noua generatie de puisori.
​
Mai:
Aceelasi dute-vino, hranitor-cuib al femelelor, care dureaza cam pana la jumatatea lunii, cand puisorii din a 2-a generatie incep sa iasa pe betele coliviei. Masculii incep sa se mai "puturoseasca" in ceea ce priveste cantecul... Incet, incet se intra in perioada de naparlire. Dupa aceasta a doua generatie, femelele vor sa reia ciclul de reproducere, ramane la latitudinea crescatorului daca mai continua sau se opreste. Personal eu agreez 2 ponte, insa in cazul in care nu am reusit sa obtin din cele 2 ponte un numar total de 3-4 puisori de la o pereche anume, atunci incerc si a treia ponta. Aceasta generatie, insa, nu prea are mari sanse de participare la concurs, insa ma ajuta sa stiu daca urmatorul sezon voi persista sa merg cu acea schema de imperechere sau nu. De la jumatatea lunii, incep administrarea hranei si vitaminelor specifice perioadei de naparlire. Prima generatie de puisori incepe schimbarea penajului juvenil.
​
Iunie:
Se intra in perioada de naparlire......Atat masculii, cat si femelele incep usor, usor sa "arunce" cu fulgi....Pe masculi ii separ in colivii mai mari (fostele clocitori), iar pe femelele le trimit la voliera. Puisorii din a doua generatie incep sa-si schimbe si ei penajul juvenil...
​
Iulie:
Plin sezon de naparlire....O mare de fulgi...In colivii este liniste in ceea ce priveste cantecul...Se aude numai ciripitul pasarilor. Continui cu hrana specifica sezonului de naparlire. In aceasta luna, incep si curatarea coliviilor (clocitorilor), rand pe rand.
​
August:
Usor, usor, fulgii se raresc, iar spre sfarsitul lunii, pasarile sunt imbracate cu un nou penaj. In colivii incep sa se auda barbatusii cum isi "exerseaza" cantecul, care in aceasta perioada este unul stalcit, "ghiortait", neclar.
​
Septembrie:
Prima luna de repaus... Pasarile sunt acum complet naparlite, iar incet, incet, masculii din vechea garda incep sa cante. Barbatusii, de asemenea, au un cantec mult mai clar, mult mai aproape de cantecul Waterslager. Incepand din aceasta luna, administrez hrana si vitaminizarea specifica perioadei de repaus.
​
Octombrie:
Intram in perioada de scoala...In primul weekend din aceasta luna, barbatusii isi vor lua locul in colivii individuale de concurs si vor fi pusi in dulapul de scoala. Masculii mai batrani (fostii profesori) vor fi si ei pusi impreuna cu barbatusii in aceelasi dulap. Usor, usor incep sa se auda trilurile frumoase ale "baietilor". Hrana administrata acestora, este specifica perioadei de scoala. Femelele adulte cat si cele din noua generatie, raman in voliere, primind in continuare hrana si vitaminizarea specifice perioadei de repaus. In aceasta luna, cand fac separarea pasarilor, fac si actiunea de deparazitare interna si externa. Aceasta actiune, eu o fac o singura data pe an, in aceast moment, cand pasarile sunt "luate la mana" pentru a fi mutate.
​
Noiembrie:
Plin sezon scolar.... Incepand cu prima saptamana din aceasta luna, fac primele demersuri pentru antrenamentul "cantat la comanda". Tot in aceasta luna, barbatusii sunt ascultati pe masa, rand pe rand si incep sa definesc "lotul" cu care voi participa la concurs, nominalizand fiecare pasare din ce sectiune a concursului va face parte. Cam cu 10 zile inainte de concurs, trec la mutarea pasarilor selectate in duba de concurs si ma ocup zilnic de antrenamentul lor. In aceasta perioada, hrana masculilor este foarte importanta, cateodata trebuie"personalizata" functie de cantecul pe care pasarea il reda. In ceea ce priveste femelele, acestea ramana in voliere si primesc tot aceeasi hrana specifica perioadei de repaus.
​
Decembrie:
Prima saptamana din luna....Concursul... Bucuria reintalnirii cu colegii de club si emotiile specifice concursului! Satisfactia acestui hobby minunat!
​
Dupa cum am descris in prima parte a acestei rubrici, perioadele de crestere ale pasarilor sunt influentate de cei 2 factori esentiali, lumina si temperatura, la care se adauga un al treilea si anume hrana. Pentru a respecta calendarul sus mentionat, este nevoie sa modific artificial cei 2 factori principali (lumina si temperatura), astfel incat sa pot obtine numarul de ore de lumina cat si caldura specifica perioadelor dorite. Pentru acest lucru, folosesc lumina artificiala cu timer programabil si un radiator cu termostat, iar reglajele le fac astfel incat sa obtin valorile conform graficului de mai jos:
​
​
​
​
30 C
​
​
25 C
​
​
​
20 C
​
​
15 C
​
​
10 C
​
​
5 C
​
​
0 C
​
​
​
Atentie! Schimbarea temperaturii si luminii pentru a ajunge la valorile dorite se face treptat! Cresterea luminii se face cu max.15' / saptamana, iar temperatura pana la 2 grade / saptamana. Perioada minima de a ajunge la valorile mentionate in grafic (adica 13 h lumina /zi si 20 grade), este de 6 saptamani. Functie de nivelul valorilor pe care le aveti in crescatorie, va puteti defini exact schema programului de crestere a parametrilor stimulativi (lumina si temperatura).
​




